International Baccalaureate

Täljegymnasiet International Baccalaureate IB

Täljegymnasiet

IB är världens utbildning! Elever på mer än 3 000 skolor i 139 olika länder läser International Baccalaureate Diploma Programme. All undervisning på programmet sker på engelska och öppnar därmed vägen för studier, inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Om du vill ha valfrihet i dina studier, vill ha undervisning i små grupper, tror att framtiden kräver internationella perspektiv och vill ha ett gymnasiediplom som är gångbart i hela världen är IB-programmet rätt val för dig.På IB väljer du själv vilka ämnen du vill läsa och sätter på så sätt ihop ditt eget program. Du läser färre ämnen men med mer fokus och ämnesdjup.

Utbildningsplan
På IB följer du en personlig studieplan med sex ämnen. Vilka sex ämnen du läser avgör du som elev utifrån intresse och framtidsplaner. Valen görs enligt en modell där du väljer två språk, ett samhällsvetenskapligt ämne, ett naturvetenskapligt ämne, en matematikkurs och ytterligare ett samhällsvetenskapligt eller naturvetenskapligt ämne.

Årskurs 1, Pre-IB, är ett förberedande år innan man börjar läsa sina examensämnen. Efter det följer diplomprogrammet som är två år. Pre-IB läser man självklart också på engelska. Från år 2 kan du välja att gå över till NA eller SA-programmet men du har ändå haft fördelen att läsa första året på engelska. På Täljegymnasiet arbetar vi aktivt med att göra preparandåret till en värdefull upplevelse som gör dig redo för IB-programmet.

På Täljegymnasiet erbjuder vi följande ämnen:
Group 1, first language: Swedish, Arabic, Self taught language
Group 2, second language: English, Swedish
Group 3, individuals and societies: History, Economics, Psychology
Group 4, experimental sciences: Biology, Chemistry, Physics
Group 5, mathematics: Mathematical Studies, Mathematics
Group 6, electives: Another subject from group 3 or 4

Utöver dina sex examensämnen läser du också de tre ämnen som ingår i IB-programmets kärna:
ToK (Theory of Knowledge) ett ämne där eleverna tränas att reflektera över vad kunskap är och att hantera ny kunskap.
Extended Essay ett ämne som ger dig möjlighet att genomföra ett självständigt fördjupningsarbete som påminner som de uppsatser som du sedan skriver på universitetet.
CAS (Creativity, Action and Service) som handlar om att våga prova nya saker och utvecklas som person. Genom CAS sporras du till att vara nyfiken, utmana dig själv och tro på den egna förmågan att förändra.

No announcements at this moment.

Be the first to add a review.

Please, login to leave a review
Add to Wishlist